Your Home Made Perfect: Home is unrecognisable after £150k makeover

Cramped three-bedroom family home is unrecognisable after £150,000 makeover on Your Home Made Perfect – as owners joke they’re ‘skint but happy’

  • Your Home Made Perfect viewers praised a stunning £150,00 renovation on last night’s episode
  • Shelley and Stephen bought a three-bedroom semi in Bromley, London, 14 years ago but needed more space
  • Architect Julian McIntosh completely transformed the home, adding an extension and double-height ceiling
  • Shelley and Stephen were delighted with the results, saying it was a ‘new home’ but joked they’re now ‘skint’ 

A cramped three-bedroom family home was unrecognisable following a stunning £150,000 makeover on last night’s episode of Your Home Made Perfect. 

Parents Shelley and Stephen bought the semi-detached property in Bromley, south London, 14 years ago because it was in a ‘good area with good schools and good neighbours’. 

But the couple needed more space to accommodate sons Rhys, 21, and Ty, 14, and had a host of design issues to tackle. 

Bright and airy: Shelley and Stephen’s Bromley home was given a spacious extension with a double-height ceiling (pictured)

Dining room before: The couple complained that their dining room did not benefit from natural light and felt ‘gloomy’

Kitchen after: Former chef Stephen and proud host Shelley were given their wish of a spacious, modern kitchen

Kitchen before: The couple loved to cook but found themselves struggling in the cramped corner of the house

Room to grow: Son Tyrece, 14, was given his own double bedroom as part of the layout rejigging

Before: The teenager previously had the cramped box room (pictured) that didn’t have space for a full-sized bed

Modern home: The couple decided to expand the renovation to include the whole house and replaced every window 

Before: The family loved the location of their semi-detached property (pictured) but were cramped and needed space

Under the guidance of host Angela Scanlon, Shelley and Stephen were shown two potential redesign options using virtual reality technology. 

They chose a bright and airy design by architect Julian McIntosh, who is new to the BBC2 series.

It involved adding an extension, creating a double-height ceiling and rejigging the layout to give Ty his own double bedroom. 

Viewers were impressed by the results, saying it looked like a ‘different house’. 

One tweeted: ‘Love, love, love it. Couple made an excellent choice and the whole family benefitted. Great design from Julian.’

Another wrote: ‘Absolutely stunning. Can you send that Architect and team to my house please.’

Thrilled: Stephen and Shelley joked they were ‘skint but happy’ when the results of their £150,000 renovation were revealed

Making do: Previously, the couple had moved their TV room to the conservatory at the back of the house

Struggling for space: The living room was previously located at the front of the property

Disjointed: The couple felt like there was nowhere for them to gather as a family with two adult sons 

A third added: ‘He’s off to a good start there! Julian has created a hybrid living and cooking area complete with a breakfast bar that is perfectly suited to Shelley and Steven’s busy family – plus the pantry that they loved from Laura’s concept!’

At the start of the episode, former chef Stephen and consummate hostess Shelley explained they loved to cook but simply did not have the space in their kitchen, which was split between a small nook and a lean-to extension. 

They also had a ‘gloomy’ dining room, which did not have any natural light, and had put their TV room in the conservatory out the back.

Upstairs the problems continued with youngest son Ty forced to sleep in a box room that wasn’t big enough for an adult bed. 

The couple initially set aside £105,000 for the renovations but ended up spending more than £45,000 over budget because they expanded the project to take in the whole house.

Open-plan: Architect Julian came up with a clever plan to extend at the back of the house and knock down interior walls

Spacious: The ground floor was almost unrecognisable after the extensive work on the property

New layout: What was previously Ty’s cramped bedroom became a modern family bathroom

High-spec finish: The couple decided to replace the flooring throughout the house and update the heating system

‘We did the whole house. We’ve done every room, we’ve changed every window, every radiator, flooring, heating,’ Shelley explained. 

The work tackled all of their design woes, with their cramped ground floor replaced with an open-plan living-kitchen-dining area that was flooded with light.  

The room layout was rejigged upstairs, with Ty’s ‘tiny’ bedroom becoming a bathroom, Ty taking Shelley and Stephen’s bedroom, and the parents being given a new bedroom in the extension.  

The couple were delighted with the results, with Stephen saying: ‘What’s important is being able to have that space where you can shut the door and say “this is us”. We can spend quality time together.’  

He added: ‘We’re skint but happy.’

Source: Read Full Article